PIZZA

Spożywanie naszej pizzy to ogromna przyjemność i prawdziwe  wyzwanie. Dyskretnie podpowiadamy, jak połączyć smak z radością zdobywania upatrzonego kawałka pizzy. Krojenie pizzy to zdaniem Włochów profanacja!

Zatem podajemy INSTRUKCJĘ jedzenia naszego specjału. Jemy rękoma…tylko! Zdecydowanym ruchem, ale niezbyt zachłannie, urywamy kawałek pizzy w kierunku jej środka, następnie składamy go na pół jak kanapkę i maczamy w oliwie. Potem oblizujemy palce … Smacznego!

Jeśli chcesz zamówić prawdziwą włoską pizzę, musisz wiedzieć że pizza neapolitańska ma średnicę ok. 32-35  cm.
Brzegi (rant) pizzy są obficie wyrośnięte i wypieczone, ale nie chrupiące. Środek pizzy charakteryzuje się cienkim ciastem oraz wilgotnym nadzieniem.

Do każdej pizzy dodajemy oliwę Extra Vergine
Pudełko na pizzę – dopłata 2 zł

Słownik składników:

Salsiccia – domowej roboty włoska kiełbasa wieprzowa
Salami Spianata Picante – to typowe salami pochodzące z Kalabrii przygotowane z najlepszego mięsa wieprzowego, które zostało starannie wybrane i zmielone. Spianata jest przyprawiona chilli, co daje jej charakterystyczny czerwony kolor.
Salsiccia Piccante – domowej roboty włoska kiełbasa o wyjątkowo pikantnym smaku
Grana Padano – ser produkowany z mleka krowiego. Ser twardy, dojrzewający.
Pecorino Romano – dojrzewajacy ser pochodzący z Włoch otrzymywany z owczego mleka,
Pancetta – to rodzaj dojrzewającego boczku wieprzowego
Bresaola – długo dojrzewająca szynka włoska z mięsa wołowego
Prosciutto cotto – włoska szynka wieprzowa
Nduja – rodzaj bardzo ostrej włoskiej kiełbasy

Zobacz pełne menu

W naszym menu znajdziesz również makarony i sałatki.

CASTELLO Pizza & Pasta Restaurante proponuje Państwu pizzę w stylu neapolitańskim.
Jej niepowtarzalny smak tkwi w oryginalnych, testowanych przez nas, najwyższej jakości składnikach i dokładnym przestrzeganiu zasad sztuki wyrobu ciasta.
Ciasto to jedna z największych tajemnic dobrej włoskiej pizzy z którą przyszło nam się zmierzyć. Wyrabiamy je z drobno mielonej, bogatej w gluten włoskiej mąki. Proces wyrastania i dojrzewanie naszego ciasta przebiega powoli i trwa ponad 30 godzin. Pizzę pieczemy w temperaturze 450-500 stopni. Czas pieczenia pizzy - 90 sekund. Formowanie ciasta odbywa się wyłącznie ręcznie metodą slap and fold. To właśnie ta technika sprawia, że brzegi pizzy są puszyste i wyrośnięte, a spieczone pęcherzyki powietrza dają gwarancję oryginalnej neapolitańskiej pizzy. Produkty i dodatki wybieramy z największą starannością kierując się smakiem, pochodzeniem i jakością.
Sos pomidorowy przygotowujemy na bazie włoskich pomidorów San Marzano. To wyjątkowa i delikatna odmiana pomidorów rosnących w Kampanii u stóp Wezuwiusza. Próżno wśród składników naszej pizzy szukać wędlin szynko-podobnych. Znajdziecie tu natomiast wołowinę Bresaola, szynkę parmeńską, szynkę Cotto, Pancettę, sery Mozzarella fior di latte, Provola, Grana Padano i owczy Pecorino, natomiast tradycyjny ketchup zastąpiła oliwa Extra Vergine. Ketchup podajemy wyłącznie na na życzenie Klienta. Oprócz pizzy w kuchni włoskiej królują pasty i sałatki których szeroką ofertę prezentujemy w naszym menu.